Syukron. Thank You. Terima Kasih

PERSEDIAAN TEMUDUGA SL1M

Assalamualaikum :) Ramadhan Kareem people.
Its been awhile i did not update anything here. Alhamdulillah it was a good starting for me in 2016 where Im joining SL1M Training for about 2 months or to be exact 45days soft skill training. I instagram my picture during my SL1M training and many asked me abt this training so inshaAllah harini akan share pasal temuduga SL1M. Sebenarnya dah quite familiar pasal SL1M ni then since dh hbis study on June 2015 memang terus daftar sl1m under EPU kat website jobmalaysia. Then selalu jugak scroll FB SL1M tapi sedih sebab mostly all the interviews was conducted at kuala lumpur. So macam jauh macam malas jugak la kan hm hm hm. Ada jugak sent my resume to few company under SL1M programme macam SIME DARBY, MAYBANK and apa lagi tah tak ingat dah.

And sampai laa early December 2015, mmg selalu whatsapp dgn alya ni share pasal apa2 jawatan kosong. Sekali alya ws iklan SLIM untuk warga utara untuk kedah and perlis. So memang excited to the max lahh nak pegi kan walaupun dekat iklan sl1m tu ada tulis lebih kurang macam keutamaan diberikan kepada graduan dari kos pengurusan, akauntan, engineering and seumpanya. So memang kalau kos islamic studies and seangkatan tak mention. Tapi how will you know if you do not ever try kan? So pegi laa esoknya interview at FMM Sungai Petani Branch. Dengan very last mins preparation. Lupa nak ckp i went for the iv SL1M under Federation Malaysia Manufacturers (FMM) in collaboration of  Northern Corridor Implementation Authority (NCIA).

So meh nak share sikit pengalaman temuduga Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) :

1.  Bawa resume + sijil2 berkaitan ( transkrip akademik & koko, sijil spm, sijil muet and other relevants cert)

2. So basically interview yg kiterang pegi ni dia buat walk-in interview for abt one weeks. So hari yang kiterang pegi tu takda la ramai sangat.

3. Sampai sampai tempat interview kiterang dapat satu paper which consist of two questions which are the question quite similar like below :

i. What do you understand/know abt SL1M programme
ii. Why you want to join SL1M programme

*the questions is in english* so sebelum interview ada ujian bertulis gitu just sempoi sempoi bukan lah formal gitu.

4. So then tunggu giliran utk masuk interview. Masuk sorang sorang. The iv was conducted in english tapi ada jugak campurnya hehe. Antara soalan yang kena tanya :

First,  perkenalkan latar belakang diri.
Second, apa beza usim dengan uia *gulppp*
Third, cerita sikit pasal FYP time zaman belajar dulu.
Forth, apa yg kita tahu tentang SL1M and kenapa nak join SL1M.
Basically soalan yg interviewer tanya is based on apa yang dia tengok dekat resume. There were so many questions lagi yang ditanya based on apa yang ada dekat resume contoh pengalaman keja kita and etc.

Dan akhir sekali nak cakap SL1M Training sangat sangat best! We enjoyed every second during the programme. MashaAllah ! Sesapa yang join pun akan cakap best!!

So good luck!

InshaAllah lepas ni will update all the activities and programmes during the soft training.

Okay byee sorry sangat simple w/o any pictures sbb updated from handphone live from setiawangsa kuala lumpur. *gigihnya amalina* lepastu tah ceritaaa berjela jelaa.

#PERSEDIAAN TEMUDUGA SL1M
#SL1M
#SKIM LATIHAN 1 MALAYSIA


Happy Reading Guys !♥