Anda pemandu berhemah ?

1:44:00 PM


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum.

Currently baru balik dari fetched adik dr sekolah. Sabtu sekolah ? Aah , sekolah diorang ganti cuti CNY seminggu hari tu. Mama ada urusan dkt IPG Kampus Sultan Abdul Halim, abah keja. so , nak taknak sy laa ha kena g amek adik. weyh , dh lama kot tak drive, last time pegi keja thun lepas before masuk degree. sepanjang 20 mins nak ke sekolah adik tu , Hhaha , entah berapa belas puluh entah yg potong kereta sy. saja bawak slow 40-60-80km/j ,mmg nak bg kereta belakang potong pun, walhal takut kot lori balak kt depan, dh senget2 lori tuu. sgt appreciate bila ad org potong #jujur .mmg suka bwk keta bila takdak keta langsung kt belakang #bahagia
pagi tu around pukul 9 ma dh call suruh amek adik , lepas tuu dh nervous padahal nk kena amek adek jam 12.30pm. Hhaha. Haishh , bulan 3 ni dh bebas dr P , tapi drive entah pape je.

Alhamdulillah , selamat tiba T_T





Moral of the story : Pandu cermat , Jiwa selamat.
Ingat lahh orang yang tersayang







You Might Also Like

13 COMMENTS

  1. mmg b'hemah !
    drpd sy, last drive waktu JPJ test tahun 2010 dlu.
    how untungnya that pgawai~ haha

    #tak sabar kan nk dpt lesen besar..?#
    pd hal......lalala :p

    ReplyDelete
  2. Hhahah , kannnnnn.
    Untung lahhh , dah 2 tahun kot :'D

    Haruslahh kann tak sabar tapiiiii.... biar lahh resia.
    if bebas dr P pun kann , still nak pakai P , HAHAA XD

    ReplyDelete
  3. saya kan dah ada P tapi still tak confident nak drive . macam mana akk confident eh lagi2 suka bawak sorang2 ?? kalau saya kena ada mama atau orang yang pro driving bila bwak kereta . hehe . ape rahsia?? :(

    ReplyDelete
  4. Hyeeee Amy !^___^
    Hhehee , sama laa dulu klu nak pegi mana , mesti Mama kenaa ada sebelah :')
    tp sometime if kita nak keluar but at the same time parents kejaa, no matter how , kita kena jgk la kann drive sesorangg.

    But , bila drive sesorangg best jgk kot , kita bawak je laa suka hati kita asal selamat , kita bebas. klu mama ad sebelah , byk kann dia nasihat kita , so amek nasihat tu apply bila kita drive sesorang.

    Tips :
    1)sebelum drive , baca doa naik kenderaan , mintak Allah permudahkan segalanya tmpat yg kita nk tuju tuu.
    2)smbil drive tuu , zikir pun bule. tp Akak bismillah je.
    3) bg pemandu yg baru mcm kitaa , bwk disebelah kiri , n biarlahh org nak potong.
    4)my prinsip : biar lahh org nk ckp apa if kita bwk slow , asal selamat tp jgn sebb kita jalan jammed teruk , hehe.
    5)yg paling penting 'CONFIDENT'. I always wonder orang lain bule drive jauh , why not me.

    Selamat Memandu :'D

    ReplyDelete
  5. Sama lah kita.. Akak rela dah berterima kasih pd org yang potong n bahagia bila tgk cermin, tade org kat belakang.. at least tak nyusahkan orang kalau kite bawak cm siput pun...

    ReplyDelete
  6. Kak A'ishah : give me 5 ! Hhehe, kann , serious bahagia gilaa. Amal klu drive mmg suka tgok side mirror nk pastikan ada kereta ke takde. tp kekadang tension ada jgk yg taknak potong kereta kita , hehee. penat drive paling kiri , taknak jgk potong.
    Aahh , betul tuu. bukan apa , taknak susahkan pemandu lain. tp kann akak , td belakang amal bersusun 4 5 buah kereta jgk laa. dpn amal kosong , jarak dgn keta dpn jauh jgk , hehe.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. saya sangat teruja membaca entry ni kerana tajuknya"Anda pemandu yang berhemah"tapi disertakan dengan gambar donut yang sangat menyelerakan..saya pun terfikir"Mungkin dia ni bawa motor laju sangat sampai donut bertaburan di jalan raya"tapi nyata tanggapan saya sangat meleset..haha..tp I enjoy it though.;)

    ReplyDelete
  9. Hhahaaa , lawak lahh ayuuu. Amal pulak yg tergelak gelak baca comment Ayuuu :DD

    Kannn , tajuk dengan gamba takde kaitan langsung. menda entah XD Hheheee.

    Thankyouuuuu dear T_T

    ReplyDelete
  10. kena berani, kalau kita x berani cuba smpi bila2 pun kita mcm tue jugak kan.. anyway tahniah dear berani jugak drive keta.. insyaAllah nt cekap la tue :)

    ReplyDelete
  11. kiera'sakura : Aah , betul tuu ! my mom pun selalu ckp cemtuu.
    drive mmg memerlukan keberanian kann :)
    InsyaAllah , Thanks !^___^

    ReplyDelete
  12. Salam..ohhhh..Sue pula paling rimas nak follow kenderaan especially kenderaan berat tapi tak suka juga ada kereta follow kita dekat2 dari belakang, mesti akan kasi laluan bagi diorang pergi..baru boleh pandu dengan aman....

    ReplyDelete
  13. Kak Sue : Hhehee , tu lahh kann , klu bwk manual lg laa , nk cover klac lg since lori kekadang bwk slow , Huhu , bhya.

    betul! dn yg paling best , bila takde lgsung keta kt blkg kita. klu nmpk ad nk potong kita ,mmg ke kiri hbes laa , hehe.

    ReplyDelete