Rainbow Cake

1:55:00 PM

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum. Salam 12Syawal1433H !  
sambungan this ENTRY.

start dr cuti lagi ke kt kampus lagi entah asyik jeles tengok org  buad Rainbow Cake tak pun makan cake ni. Hahaaa. pastu mmg azam sebelum balik campus nak buad jgk. Yeayy akhirnyaa dpt laa buad dgn sokongan bimbingan dorongan my mom. 

sebelum ni tak penah tau pun pasai whipping cream tp bila nak buad cake MESTI KENA TAU! hri tu main beli je whipping cream dairy smpai 2 kotak pastu kak Nor ni laa ajar Whipping cream ada 2 jenis , Dairy and Non Dairy. klu Dairy utk pavlova , trifle n etc. yang Non Dairy punyaa laa utk sapu kt cake. i'm used Whipping Cream Non Dairy Vivo's Brand *new*. HALAL! 

Rainbow Cake in the making 


Time buad laptop kt sebelah , phone pun kt sebelah. apa2 call and text Kak Yanti. Hee. Thanks

*copy dari blog Kak Nano Nor*
Ni resepi dia, refer 2org sifu kek ni  ( kak ita & noli )

Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu

Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c..
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..

Untuk stiap layer aku sapu dgn fresh cream je, pkul kental fc then sapu stiap layer tu,
Topping luar plak :
-1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..pukul kembang dan sapu pada keseluruhan kek..pandai2 la deco plak lepas tu cntik2 yer, ibu mika xberseni, tu main taram je, sokay je asalkan sedak yek, tp sedakk ker?? hahahaha :p


#Sy gunaa resepi kak Nano Nor ni tapi klu yg nak buad sikit jaa bule tgok blog kak yanti , n klu malas nk buad byk layer , buad je double layer mcm kak yanti , terjah SINI.


Tadaaaa -----   





Selamat Mencubaaa  

Makan dan Minumlah, dan jangan berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebihan { al-A'raaf: 31 }


Artis Malaysia Merokok , SINI 

You Might Also Like

14 people comment this entry ^_^

  1. waaaaaaaaaaa..sedapnye. SM dtg follow sini.kalau sudi jemput singgah ke blog Tuan Rumah ;)

    ReplyDelete
  2. nampak sedap, lapar pulak tengok..

    ReplyDelete
  3. waaa...nak cuba..nk cuba..

    ReplyDelete
  4. sedapnya... nak cikit.. ^_^

    ReplyDelete
  5. cantik ..nk try juga la..
    ciksu selalu buat versi lain..
    follow sini
    http://lobaksusue.blogspot.com/2012/08/detik-12-malam.html

    ReplyDelete
  6. yeay dah buat! boleh berniaga la lps ni hhehe

    ReplyDelete
  7. nampak sedap je. terliur jap. hehe

    ReplyDelete
  8. wow cantik tul kek tu

    ReplyDelete
  9. wah...da pandai wat rainbow kek dah..sdpnyer!!nyummy2..

    ReplyDelete
  10. Mufidah : Hee , try lahh nanti :) klu ad byk clouring lg best baru nmpk rainbow cake nyaa , hihi

    ReplyDelete
  11. waaah... sedap je nampak. nak try... thanks share.. :)

    ReplyDelete