Ice Cream Gorengg !

8:23:00 PM



بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum .

Ohh no , only 2 days left before back to Nilai. a week holidays flies as fast as a lightning , Huhu.

smlm buad ice cream gorengg ! terinspirasi untuk membuad setelah melihat Kak Yanti (Galway) buad n update in her belog. Frankly speaking , i have no idea about this ice cream goreng before;) so i feel like to try n at last i made it yesterday !^_^ orangg buad tu as dessert or tea break tp i buad as my breakfast , Hehe. It very easiest n simplest !

presenting to youu --------]



sy guna Gardenia ♥ lembut ! Top Bakers pun not bad laa.
bentuk tu ikut korangg laa nak buad mcm mn , balut laa ikut korang punya taste. mcm bule buad , ada yang bulatkan mcm bola , ad yang buad 4 segi mcm biskut gulaa tu , ad jugak yang buad bulat ala2 biskut merie! give a try okayy kata Kak Yanti !




Just so perfect tea break ;)
Yummy !





Here , the secret recipe : Credit to Kak Hana (Japan)

Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih *ikut laa korang nk buad berapa banyak* For the first bule try 2 keping dulu*
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa) *depend on your favourite*
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  1. Bahan-bahan:
    • 10 keping roti putih
    • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
    • Plastik wrap ( untuk balut roti)
    • Minyak untuk menggorengg

Cara-cara:
  1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu ). *scroll bg rata pun bule*
  2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
  3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
  4. Tekan acuan telur yang bulat tu (kak hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar). *kalau takda acuan , balut je sendiri okayy*
  5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - kak hana n Amal simpan semalaman
  6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.



Ohh yaa korangg , lepas dah gorengg , masukkanlah dlm fridge balik if nak ice cream tu keras tp kalu malas bule je makan terus ;)

Happy Trying okay~!^_^

Special Thanks to Kak Yantiii and Kak Hana !^_^


“Wahai manusia, makanlah (makanan) dari apa yang
ada di bumi yang halal lagi baik.”
(Surah al-Baqarah: Ayat 168)

You Might Also Like

33 people comment this entry ^_^

  1. mcm bez je kn.. boley try ;) heheh

    ReplyDelete
  2. awat mcm payah je :( heee

    ReplyDelete
  3. da pernah try... sedap.. hehehe

    ReplyDelete
  4. don't foerget to bring it to NILAI yahh ! special for me~ huahuahua :p

    ReplyDelete
  5. cam ni rupenye kena buat. wajib try ni! ^^
    kirenye kena balut ngan plastikla ea mase msuk dlm fridge tu? pastu baru goreng? ;)

    ReplyDelete
  6. waahh nmpak mcm sdap je . nk try buat laahh . hehe /:)

    ReplyDelete
  7. salam kunjung balas....wahhh sedap ada ice cream goreng kat sini...btw, saya follow yer:)

    ReplyDelete
  8. wah hebat! tak pernah makan eskrem goreng. kalu eskrem balut roti mkn macam tu je pernah la jugak

    ReplyDelete
  9. Assalam Amal, thanks ya sudi singgah dan tegur akak di dapur HSH tu...waaah ada eskrem goreng...akak x penah buat lagi pun...mintak sikit laaa :))

    ReplyDelete
  10. x penah try tp nampak cam sedap jer! kena carik aiskerim nih!

    ReplyDelete
  11. Assalam Amal,
    thanks sudi keblog akak yg tak seberpa tu ya..
    ice cream goreng ni dah pernah cuba tapi masih belum masukkan entry lagi...akak follow ya..

    ReplyDelete
  12. salam singgah

    tak pernah cuba lagi ice creem goreng ni....boleh share nanti...

    dah follow jom follow back
    qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. tak pernah cuba lagi.selalu letak atas roti terus ngap je.hehe

    ReplyDelete
  14. wauuuu sedapp nih akan dicuba lpas exam nieeeeee
    ^-^/

    ReplyDelete
  15. sedapnya nampak. :) tak pernah try lagi.

    ReplyDelete
  16. slm kenal amal...tqvm coz follow blog k'ida ye amal..akak follow sini juga, sedapnyer eskrim goreng tu

    ReplyDelete
  17. Hmm leh try...one day...looks yummy!!!

    another recipe using roti gardenia...

    http://airieda-saad.blogspot.com/2011/02/roti-poket-doraemon-berinti.html

    ReplyDelete
  18. wahh, menarik je.

    nak try lahh.

    hehe ;)

    ReplyDelete
  19. mcm sedap jer. bleh try ni..

    ReplyDelete
  20. Salam..sedapnya eskrim goreng..saya pernag makan tak lama dulu, tapi beli..belum pernah buat sendir lagiii...

    ReplyDelete
  21. вʋввℓɛ ρσρƨ |
    Best !^__^ try tau nanti ;p

    I B T I S A M |
    Haha , senang ja kak oii ~ ad icecream , roti. freezer kan , then goreng ! siapp :D

    another me |
    Yeke ? xd laa , snng jek ! myb recipe mcm susah but you can alter it. Hv a try okay ;D

    Zahratu Billaurah |
    B2 sayngg , dth Kedah meh , naty Amal buadkan ~!=)

    Diary oF Mine |
    Kannn , mmg sedappp sgt . tmbh makan time cuaca hot :)

    ReplyDelete
  22. shieraridwan |
    How come i bring it to Nilai , of course the ice cream will fully melt. tgu kita duk rumah sewa tau , i buadkan satu nt !:D

    beLL |
    Yupp , masuk dlm plastik wrap or plastik biasa pun tapa , 2 jam dlm freezer , then da bule goreng =)

    Dina Ifhami |
    Happy Tryingg okay ~!^_^

    Nieza |
    Thanks kakak ~!

    Lya Colours |
    Hehe , lepas ni try yangg ni pulak tau (;

    ReplyDelete
  23. Pengemis Cinta |
    Hehe ^_^ sedapp ! try laa~

    As-syifa' |
    hamboii :'D

    Ummi |
    wassalam wbt~! kak ummi , try lahh naty :) akak buad naty lebihh sedapppppppp ~ Hhehe :)

    Shakirah Kyrah |
    suka jugak :D

    Kak Rose |
    cari2 , lepas tu buad terus =)

    ReplyDelete
  24. Kak Rose |
    Wassalam wbt~ sama sama kak ;) Thanks follow ;)

    Qhaifa Nur |
    cuba tau lepas ni ;) Thanks ~

    Nurdani |
    Hahaaa , itu paling mudah. ngapp ;D

    ♛RaRa♛
    selamat mencuba :)

    yanasensei |
    kak yanaa , try laa naty ~! =)

    ReplyDelete
  25. Ida,Japan |
    salam kenal jugak akak ~! Thanks tau ;p

    ~Airieda~ |
    happt trying ;)

    Nurul Iman Rosman |
    try tau nanti ~! then , pos kt kita , Hehe ;D

    Azekzk |
    give a try ok ~

    Sue @ Nenie |
    wassalam wbt~! hee , lepas ni buad sendiri pulak tau . *save budget* hehe :D

    ReplyDelete
  26. wah, sy nak try lah... suka2...

    ReplyDelete
  27. sedapnya....dah laama tak makan....hehe

    ReplyDelete
  28. nana mintak izin simpan ye resepi ni,boleh?he...

    ReplyDelete