MARAH vs DENDAM

4:35:00 PM

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamulaikum. Pagi minggu lepas rajin pulak pepagi buta tengok tv ' Bersama Dr Fadzilah Kamsah' , tak sure Astro Oasis atau Tv AlHijrah. Tajuk dia sangat menarik
 ' DENDAM '.

Waktu marah tuu sebenarnya dalam waktu 4.5 atau 4 1/2 minit jaa menurut kajian. kalau kita marah lebih pada waktuu tuu maksudnyaa marah tu dah jadi dendam. Indeed, cuba try! betull memangg kitaa first2 angin maraaaaah2 tapi kejapp jee lepastuu dah okayyy, kalau yang tak okayy lagi lepas 5mins cemtuu , dendam laa jawabnyaa.

sebab dendam :

-enggan memaafkan
-hati kotor
-ada kekurangan diri , tak mampu memaafkan
-luka hati yang parah

kesan dendam :

-hati sakit
- hidup seksa


cara nak atasi :

-anggap setiap benda tu ada hikmah tersendiri.
-dalam keburukan pasti terselit kebaikan
-KAWAN DENGAN ORANG POSITIVE, JANGAN KAWAN DENGAN ORANG YANG PERANGAI DIAA BATU API.
-kalau orang sakitkan hati kita tu maknanyaa Allah nak uji sama ada kita ni sabar ke tak nak hadap semua ni.

ORANG YANG RAPAT DENGAN KITA JA YANG AKAN SAKITKAN HATI KITA.

MANUSIA MERANCANG, ALLAH MENENTUKAN
HAK MANUSIA ADALAH BERDOA DAN TAWAKKAL.

KESIMPULANNYA, TAKNAK MAAFKAN ORANG MEANS HATI KOTOR , HATI KOTOR MEANS ADA DENDAM.

JOMM MAAFKAN SEMUA ORANGG SEBELUM TIDOOO! TRY TO BE POSTITIVE OKAY. Dr Fadzilah Kamsah cakap kekadang apa yang kita dapat tu is what we deserved to get!


Orang yg tak penah kenaa, diaa memangg tak akan paham macam mana susahnyaaa nak maafkann oranggg. that moment bilaa kawan yang so called rapat jugak laa dulu tipuuu awaaak :'/ 

time rancangan tu ada orang call, orang tu cakap diaa dah Maafkann tapi tak boleh nak rapat macam duluuu. tapiii ai tak ingat pulak apa jawapan Dr time tu Huu.





You Might Also Like

2 COMMENTS

  1. Penawar mujarab sis ketika marah ialah mengambil Wuduk... sedikit demi sedikit amarah tu hilang. thanks sharing dear :)

    ReplyDelete
  2. both perlu dihindar kan..marah pun xbgos..dendam lagi2 la..maka maaf solusinya..=)

    ReplyDelete