Jom Buad Pizza !

8:48:00 PM

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum. Hari ni amal nak buad tutorial , err , bukan lahh nak bagi resepi sikit. As Mufidah had requested the recipe of pizza.
so , here the secret recipe the making of Pizza


Bahan Bahan :

-1 mug tepung gandum
-1/2 bungkus yis segera (mauripan)
- mozarella cheese ( chedder biasa pon takpaa , nanti gunting/koyak kecil2
-cili benggala ( cili hidup pun okay jaa , hiris tau )
-1 biji lada benggala
-3 sudu besar rempah cmpuran pizza
-bawang besar ( potong dadu)
-bawang putih (dicincang)
-garam n gula secukup rasa
-daging kisar
-cendawan dalam tin*
-hotdog , fish cake*
-sos cili and sos tomato*
-nenas ( potong dadu )*

* : bahan topping , so ikut laa nak letak mana2 , semua pun boleh .


Cara Cara Nak Buat :

1. gaul tepung dengan yis. Masukkan air garam dan uli sampai lembut sebati. ketepikan sehingga ia naik / membesar 2x ganda dr saiz asal.

2.lenserkan minyak pada loyang n lenyek doh tepung menjadi deser pizza.

3.taburkan bahan bahan topping pizza. Letak dan ratakan sos pada permukaan pizza dulu * tapi ikut korang laa , taknak letak pon takpa kot*. tabur daging , cili , hotdog , fish cake , hirisan2 bwg tadi n apa apa lagi yg korang nk tambah. and last sekali jgn lupa tabur cheese dan sos.

4. bakar pada suhu 180-200 darjah celcius selama 35-40 mins okay.

SELAMAT MENCUBA ^_^
Nanti Amal bagi resepi cara nak buad daging burger pulak tau , i got the recipe from cooking show and menjadi tau buad. nanti tak payah susah g cari daging burger kat kedai dah kan .

You Might Also Like

20 people comment this entry ^_^

  1. best nye..
    lagi best, kalau amal buat..
    then send to me..
    hehe..
    :)

    ReplyDelete
  2. @ d : Hehee , Amal da buad jumaat lepas. ad pic pizza entry before ni. Lain kali Amal buad , Amal send kt belog akak ehh , Hihi

    ReplyDelete
  3. Assalam Amal, waaaah siap ajor wat pizza dah ni eh...mana pizza Amal tu, akak nak tengok...mesti sedap... :)

    ReplyDelete
  4. @ Ummi : waalaikumsalam kak. Hehe , pizza yg kak buad tu nmpak lagi sedapp , kalah Pizza Hut dah.
    tak smpat Amal nk snap gmba , tapi ad yg kecik punya dlm entry before ni (:

    ReplyDelete
  5. ok2..
    jgn lupe send..
    hehe..
    :)

    ReplyDelete
  6. hoho..thanks bnyk2x...x sbr nk try...hehe,tima kasih=)

    ReplyDelete
  7. @ d : okay kak ! (:


    @ mufi : most welcomee lahh. naty da buad jgn lupa send kat Amal 1 ^_^
    btw , jgn lupa bentukkan(naikkan) kt sekeliling pizza tu ala2 mcm pizza Hut gitu , Hehe

    ReplyDelete
  8. sedapp nye,, nt nk try lah :)

    ReplyDelete
  9. AS'salam Amal

    salam kenal dari kak ct. dtg terus dari blog kak ummi. rajin juga buat pizza ya. kak ct memang suka makan pizza ni :D

    ReplyDelete
  10. la..nampak senang je. tunggu balik nanti baru
    buat. kt hostel tade semua tu. haha

    ReplyDelete
  11. balek usim , jangan lupe buat untuk yan ye :)

    ReplyDelete
  12. ayoyo piza pulak. hehe :)

    ReplyDelete
  13. pernah belajar sekali, pastu dah lupa.senang jugak lah kan, hehe

    ReplyDelete
  14. wah wah wahhh.. cam best! :) nnt nk try lah buat :)

    ReplyDelete
  15. terasa sedap nye . HHE

    ReplyDelete
  16. lps ni x yh mkn pizza kat luar dh.. hehe.. thanx amal..

    ReplyDelete
  17. salam ziarah dan kenal.. amal

    ReplyDelete
  18. Salam , ain singgah cini . plez kumen entry ni .

    http://zurain93.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html .

    tq . hihi

    ReplyDelete
  19. wah wah. dah pndai buat pizza ney. haha. amal ajar buat kuih raya plak. hehe :D

    ReplyDelete
  20. haha..cam bestla..:)

    ReplyDelete