Ketuk Ketuk Amalina !

10:38:00 PM

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum.

Haha. Sila abaikan apam polka dot tu. dot dot dia tak jadi. silap pegi letak dot tu guna pewarna , padahal kena guna tepung yg sama. sila GELAK ramai ramai. Even dot dot dia tak jadi tapi apam dia sedapp laa , lembut. *perasan sebentar* tapi mmg lembut pun , siap bagi dekat cousin lagi. Actually this is my first trial, so i will make the good and better one later. InsyaAllah , next week kalau free nak cuba buad for the second time pulak ^_^


opss , Pizza tu saya buad semalam. hari ni Apam polka dot. Mama suruh masak lunch hari ni , so saya masak ikan bawal , udang dgn sayur cmpur , sayur pucuk ap bnda ntah , daging black pepper masak kicap. simple mimple !


Next plan :
-Kek Batik(Biskut merrie)
-Trifle


Cooking is the best ever. satu kepuasan kalau benda yg kita masak tu menjadi.


Recipe Apam Polka dot : credit to Mufidah , Sis Yanti and MyRecipe ! Thanks yeah :))

See ! kemain jauh beza dgn saya buad. Hope my second try will be like that.

You Might Also Like

43 people comment this entry ^_^

  1. he first to comment...hehe..okay lah tu..next try mesti jadi lah punya..btw,sakan no masak minggu nie!!!pizza tu nanti bg la resepi..

    ReplyDelete
  2. Hehe , mmg tergelak habes bila angkat lepas kukus tuu , tegelak tengok dot dot dia.
    tetiba mood minggu ni tiap2 hari rasa mcm nak masak ja , Haha.
    ohh , bule bule. nanti amal bagi resepi dia ehh ! :) Thanks tau kasi resepi !

    ReplyDelete
  3. huhuhu..syiok nye..apam itu sgt comel..nnti nk try la..:)

    ReplyDelete
  4. @ sis nurain : Hehee , tunggu nanti amal pos laju ke akak.

    ReplyDelete
  5. @ bluewendy : Hehee , aah sgt kiut. dot dot dia tu yg cute miut ditambah dgn warna warni bagai. Selamat mencuba ya ! :)

    ReplyDelete
  6. comelnye apam polka dot tu..
    pandai masak ek..

    ReplyDelete
  7. awak ni macam saya lahh..
    saya ponn tengah try² masak..
    time da habes blaja ni lah baru bkesempatan nk blajar masak.. hihi

    ReplyDelete
  8. nice + cute! cik tikah dh buat kek batik. x jadi gak. haha...

    ReplyDelete
  9. hamboih la..masak2 dyer yea..=) boley tawen dah nie

    ReplyDelete
  10. @ sis wani : Hahaa , tak pandai mana pun kak. cuti2 ni ja baru try ^_^

    ReplyDelete
  11. @ haney : awak ,give me 5 sikit ! sama lahh , skng sy pun tgh try2 masak , cuti pun 4 bulan lebih kann, form1 smpai form5 dulu jgn harap laa nk masak segala bagai ni. Hehee :D

    ReplyDelete
  12. @ cik tikah : wahh , ye ke! okay laa tuu , atleast cik tikah dah try buad. amal tak penah try buad lg , Hehee

    ReplyDelete
  13. @ myna nur : Hahaa , cuti nda ada keja apa. main masak2 laa jap.Hikhik. Hri ni buad daging burger sendiri , tgok rncng pa ntah pagi td , buad terus. tunggu mu kawen dulu ^_^

    ReplyDelete
  14. Assalam Amal, thanks singgah dapur akak tu...owh..apasai x campur kaler tu dgn sedikit dr adunan tuh...then masukkan dlm piping bag dan picit dot-dot atas adunan apam yg telah diletak 2/4 dlm cup...xpa la...nnt try balik eh..don't give up..

    ReplyDelete
  15. nak satu , HHE - apam comel ;)

    http://celotehsikacak.blogspot.com/2011/07/buntu-nye-kepala-yang-amat.html

    ReplyDelete
  16. @ yaya : Hehee , thanks. cubaan pertama :)
    tak rajin mn pun ^^

    ReplyDelete
  17. @ ummi : waalaikumsalam kak. Hehee , tu lahh. silap p guna pewarna ja tnpa tepung. bila da siap baru teringat ehh sepatutnya kena guna tepung. Terima Kasih banyak kak ats info =)

    ReplyDelete
  18. @ cik kacak : nah nah , amal bagi satu ^^

    ReplyDelete
  19. Hehehe..*gelak kecil*
    Ala sekali pandang mmg kita tak tau kena guna adunan yg sama utk bt dot dot dot tu..kekeke
    Takpe la..bru belajar...ok le jgk nak cuba tu kan..

    Sis dh bt gak cuma adunan tu segan nak naik ke atas..maklum le, nk ltk byk tkt meluah...ltk sikit, 'malu' plk dia..heheheheh

    ReplyDelete
  20. @ sis lin : Hikhik ;D
    Hahaaa , tu laa. bila da buad siap baru perasan yg dot tu kena guna adunan yg sama.

    Aah , nak letak adunan tu smpai penuh takut nati dia kelua melimpah pulak kembang ,Hahah. letak sikit tak naik mana pun.

    Btw , Thanks sis :)

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum amal..
    terima kasih sudi singgah dapur akak yer amal...
    hehehehe... yg tu ok lg tu amal.. sekurang2nya amal dah perna mencuba buat apam dot dot tu kan.. yg akak nie dok asyik tergoda jer tp lom buat2 lg... hehehehe...

    ReplyDelete
  22. salam amalina.. cun dah tu.. 1st time buat kan.. tak bantat dan sampai boleh lempar ke dinding. atau bg cik tong makan.. not bad.. belajar dr pengalaman, tu yg mustahak.. bila dah tau ni, lepas ni boleh la praktik balik.. insyaallah akan lebih baik lg nanti.. :)

    ReplyDelete
  23. @ kak Diana : Waalaikumsalam kak.
    hehe , mmang tergoda sangat dgn dot dot dia tuhh. ha, nanti akak buad jangan lupa pos kat amal sekali. Hehee ^_^

    ReplyDelete
  24. @ kak Nor : waalaikumsalam kak.
    Hehe , thanks ! Hhaaa, mmg tak smpai lahh nk buang. apam dia dah okay , mabeles tapi kecacatan dekat dot dot dia. habes jugak laa suma apam dot2 tu dimakan :) aah , lepas ni mmg nk try buad lagi ^_^ Ameen , harap nya camtu laa.

    ReplyDelete
  25. rajinnya dia masak...banyak tu...^^

    ReplyDelete
  26. @ cik puan Izan : Hehee , tak byk mana pun kak. tetiba mood nk masak =)

    ReplyDelete
  27. belajar dari kesilapan..:)

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Amal

    Dtg kunjungan balas.apam tu nak bagi mekar kena kukus dgn api yg kuat...air kukusan betul2 mendidih.slmt mencuba.

    ReplyDelete
  29. salam....xpe xjadik..blaja dari kesilapan..:)

    ReplyDelete
  30. mak aih,, lagi dasat dasat amal memasak..boleh la ajar saye nanti..hehe

    ReplyDelete
  31. @ cik Diana : Aahh , betul tu ^^ belum cuba belum tahu kann , Hehe

    ReplyDelete
  32. @ Mamasya : Waalaikumsalam. Ohh , macam tu. Terima Kasih kak ^_^

    ReplyDelete
  33. @ Mila : Aah , absolutely right ! Thanks ehh (=

    ReplyDelete
  34. @ﻉ : xd nye dasyat ! hehee , bule saja ^^

    ReplyDelete
  35. @ amir aizat : Thanks (:

    ReplyDelete
  36. comel nye..
    lagi comel dari d buat..
    :)

    ReplyDelete
  37. @ afiqah : kawaii kann , hehe ^^

    ReplyDelete
  38. @ d : Hehe , ye ke. alaa , d punya mesti comel jugak kann. dot dia tuu (:

    ReplyDelete