so called Pancake

1:50:00 PM

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum to all dearest friend :')

Since i was in semester break yet in charge the home and kitchen as well , why not i'm use this oppurtunity to cook something. I'm used to be alone. Parents are working, siblings are at school and the house is empty. Everyday. adik lps spm tu pulak ad driving class.

At last it was perfect Tuesday , when i managed to make pancake for our breakfast *including me n my sister* . excited to the max as i really got to do it after had blogwalking to blog kak yana as she was inspired me to made one.


so as usual , lets the pictures do talking because babbling and saying without action is nothing ^__^

my first try , no wonder laa kan kurang menjadi. Hhehe XD

Hidangkan bersama chocolate peanut/honey/maple syrup/butter/ais krim vanilla/etc. so , i'm just used krimer pekat manis. pun bulee :')

ini roti canai ke , lempeng ke apa ? Hhahaa. suma tu pun bulee :D tak nmpak langsung pun wajah pancake. *akibat lighting camera*
pancake versi BIG SIZE.

#Btw, i'm just starting and try to cook. will cooking more and more soon. cooking sangat best if benda yg kita masak tu menjadi.


im glad to share with all of you the recipe , Here is the recipe :
credit to : Kak Yana (Bule terjah blog beliau utk lihat pancake yg akak ni ) recipe ini adalah 100% milik beliau , no doubtful :) Hhehe

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tbsp marjerin/butter *dilembutkan*
1 tbsp gula
1/2 tsp garam
1 biji telur
1/2 cawan susu pekat dicairkan dengan air suam sampai penuh 1 cawan

*Optional: Potong pisang kecik-kecik pastu masukkan sekali dalam bahan yang lain.
*Resipi untuk 2 orang makan jeh, kalau nak buat banyak, gandakan la bahan tu.


Cara menyediakan
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend dia sampai lah semua sebati.
2. Dah siap blend, panaskan ‘non-stick pan’ dan tuang 1 senduk kecil adunan ke dalam pan.
3. Tunggu sampai keluar gelembung kecik-kecik lepas tu terbalikkan pancake. Jangan tunggu lama sangat sebab dikhuatiri hangus.
4. Pancake sedia dihidangkan!

Recipe lain, kindly click :


Happy Trying ! ^__^

"Wahai manusia, makanlah (makanan) dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik "
{al-Baqarah:168}

You Might Also Like

19 people comment this entry ^_^

  1. sedapp nyaaaa:DD terliur tengok!

    ReplyDelete
  2. amboihh, masak satu je ke?
    next time buat sepuluh tw !
    i want too ;p

    ReplyDelete
  3. hehee
    nmpk sedp je
    hehe

    ReplyDelete
  4. waaa dah buat dah pancake ni. hehe xpe first try, nnti buat lg mst perfect. :)

    ReplyDelete
  5. wah ape rasenye eh pancake nie..teringinlah..nnt emy nak try jugak! :)

    ReplyDelete
  6. drrr sdapnye. dah la i tgh lapo ni T.T

    ReplyDelete
  7. Sedapppp nanak jugaaa :3

    ReplyDelete
  8. bestnye blog ni,bnyk resepi yg simple2...ley try ni..hehe
    kte follow cni taw ^_*

    ReplyDelete
  9. Nice blog, follow sini..

    Adik saya ada seorang di USIM ambil course perhubungan korporat or something like that laa.. Hehs

    ReplyDelete
  10. sedapnya akak tgk pancake tu... nasib baik akak lambat smpi cnie.. kalu x.. mesti nak join sama tau.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Salam...wahhhh...tak per size giant pun janji rasa tetap mabelesssssss

    ReplyDelete
  12. Dia masuk hari raya tahun 2011. Maryam Kamaludin, budak polis. Awak kenal tak agaknya?

    ReplyDelete
  13. slm amal...mekasih yer sudi terjah blog k'ida & komen..k'ida follow sini yer..len kali try lg buat...pasti akan cantik pancake tu...1st tryer ok la tu..

    ReplyDelete
  14. Cik bubu : Hhehee , nahh 1 untuk Bubu :')

    Shiro : i buad 5 kot , 1 lagi hanget ! nak ? meh laa umah i :P

    Farah Hanim & Adeeya : Sedapppppp :'D

    Yanasensei : Kak Yana , Thanks a lot for recipe ! lepas ni msk mcm2 lagi tauu !^__^

    Emy Zulaiha : Sedapppp , even bentuk dia kurang menjadi. bule diperbaiki lagi lepas ni , ehehe XD try laa tau nanti , simple jek ! :)

    ReplyDelete
  15. Zaza ; Hhehee , buad lahh satu :'D

    Thea Hnf : Meh umah kak mynaaa kalau nak :')

    Eyqa : Thankyouuu anyway ! kita pandai yg simple mimple je , Try lahh tau ^___^

    Aishah : Thanks kak follow :) Ohh , sama laa dgn Amal. Amal masuk time raya bulan 11 jugak .

    ReplyDelete
  16. Kak Diana : Hhehee , tu lahh akak lambat seminit , kalu tak bule laa join makan sekali :DD

    Kak Sue : Hhehee , kannn kak sue , puas sikit makan :D *makan satu pun dah kenyang*

    Kak Ida : Sama2 akak !^___^ maseh kak , InsyaAllah nanti nak try lagi , hrp lebih baik :)

    ReplyDelete
  17. Thankyouuuuuu akak ! T_T

    ReplyDelete